DEV BARAJDA DOLUSAVAK TESTİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

31.07.2024 / Gösterim Sayısı : 215 / Arşiv

Ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nda, üsten aşmalı dolusavak testi başarıyla gerçekleştirildi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’nın katılımıyla gerçekleştirilen dolusavak testi, ender karşılaşılacak görüntülere sahne oldu.

275 metre yüksekliğe sahip olan Yusufeli Barajı, ülkemizin en yüksek, dünyanın ise sınıfında (çift eğrilikli beton kemer gövde) en yüksek beşinci barajı konumunda bulunuyor. 22 Kasım 2022 tarihinde su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı’nda 25.07.2024 tarihinde üsten aşmalı dolusavak testi gerçekleştirildi.

Yusufeli Barajı’nda tünelli ve üsten aşmalı olmak üzere iki adet dolusavak sistemi bulunuyor. Dolusavaklar barajın depolama kapasitesinin üzerinde olan akımları güvenli bir şekilde nehir yatağına tahliye eden üniteler olarak görev yapıyor. 25.07.2024 tarihinde üsten aşmalı dolusavak testi tam yükte gerçekleştirildi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: “Türkiye barajlar konusunda dünyada saygın bir yere sahiptir.”

Tam yükte gerçekleştirilen üsten aşmalı dolusavak testinde açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “Dolusavakların temel amacı, feyezan akımlarının barajın depolama kapasitesinin üzerinde olduğu durumlarda, baraj rezervuarını sağlıklı şekilde terk etmesi için yapılan mühendislik yapılarıdır. İşte bugün, böyle bir zorunluluk ortaya çıktığında Yusufeli Barajı`ndaki dolusavakların çalışma durumunu görecek ve test edeceğiz." dedi.

Ülkemizin baraj inşası alanında dünyada saygın bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Balta, “Türkiye'nin 1936'da Çubuk Barajı ile başlayan baraj mühendisliği yolculuğu tamamıyla Türk mühendis ve işçisinin eseri olan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin yapımıyla olgunluğunun zirvesine ulaşmıştır” dedi. Yusufeli Barajı’nın bu yolculuğun en önemli duraklarından biri olduğunu dile getiren Balta, barajın uzun ve zorlu bir sürecin ardından ülkemize kazandırıldığını belirtti.

“Hidroelektrik enerji üretiminde önemli mesafe kat ettik.”

Ülkemizin son 21 yılda her alanda olduğu gibi yerli ve yenilenebilir enerji konusunda da atılım yaptığını kaydeden Balta, bu kaynaklar içinde hidroelektriğin ön plana çıktığını söyledi. Balta açıklamalarına şöyle devam etti, “2002 yılında 125 olan hidroelektrik santral sayısı günümüz itibariyle kamu-özel sektör iş birliği sayesinde 750’ye, hidroelektrik enerji üretim kapasitemiz ise yıllık 44 milyar kilovatsaatten 112 milyar kilovatsaate yükseltilmiştir. Yusufeli Barajı ve HES’de suyun ışığa dönüştüğü bu atılımdaki özel yerini almıştır. Türkiye yüzyılına yakışır dev eser Yusufeli Barajı ve HES 558 MW kurulu güç ile yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahiptir. Baraj ile 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Bu güzide tesis üreteceği enerji ile ekonomimize yıllık yaklaşık 6 Milyar TL katma değer sağlayacaktır.”

3,5 Milyarlık TL’lik Elektrik Enerjisi Üretti

Yusufeli Barajı’nın tamamlanmasının arından yaşanan sürece de değinen Balta şunları kaydetti, “22 Kasım 2022 tarihinde su tutulmaya başlanılan Yusufeli Barajı’nda elektrik enerjisi üretimi için ıslak testlere 25.08.2023 tarihinde başlanılmıştır. 02.11.2023 tarihinde Ünite-3 ün geçici kabulü ve EAÜŞ devri yapılması ile birlikte Yusufeli Barajında ticari üretim çalışmasına başlanılmıştır. 12.12.2023 tarihinde Ünite-2 ve 07.03.2024 tarihinde de Ünite-1 in geçici kabulü ve EAÜŞ devri yapılması ile Yusufeli Barajı’nda tam kapasite ile üretime geçilmiştir. Elektro-Mekanik teçhizat çalışmalarında tüm ünitelerin geçici kabulleri yapılmış olup, EÜAŞ devirleri tamamlanmıştır.

Bugüne kadar Yusufeli Barajı’nda toplam 1 milyar 290 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmiştir. Bunun ekonomiye katkısı bugün itibariyle 3,5 Milyar TL’dir.

27.06.2024 tarihi itibari ile baraj rezervuarı ilk kez maksimum işletme kotu olan 710 metreye ulaşılmıştır. Yusufeli Barajı tünelli dolusavakların kapak testleri ve dolusavak deşarj kapasitesinin tespiti çalışmaları yapılmıştır.”

Yusufeli Barajı ve HES’te iki tip dolusavak yapısı bulunduğu bilgisini veren Balta, tünelli dolusavakların 11 Mayıs 2024’te test edildiğini sözlerine ekledi.